Het gebruiken van hele grote digitale beeldschermen, videowalls genoemd, is een relatief nieuwe manier van publiciteit maken. Die manier heet digital signage en meer specifiek narrowcasting. De digitale beeldschermen hebben onder meer een vergelijkbare functie als billboards. Voordat we dieper ingaan op de beeldschermen, eerst wat uitleg over narrowcasting.

Digital signage

We zullen in het vervolg het woord signage gebruiken voor zowel digital signage als narrowcasting. Met signage probeer je de publiciteit zoveel mogelijk gericht te maken, met het doel de effectiviteit daarvan te vergroten. Dan hoeft het niet alleen te gaan over de plaats, maar ook de tijd. Je laat een boodschap zien op de plek en de tijd, die het meeste effect genereren. Zoals we in de inleiding al opmerkten, hebben we het dan over het gebruik van digitale beeldschermen. Je bereidt een videoboodschap voor met speciale software op een PC en die boodschap wordt vervolgens naar een specifiek beeldscherm gestuurd. Dat is heel wat anders dan een billboard laten schilderen. Dan heb je niet de flexibiliteit die je met een digital beeldscherm wel hebt. Er zijn heel veel voorbeelden van signage te geven, maar zoals de titel van dit artikel aangeeft, beperken we ons hier tot die via videowalls.

Meer over de videowall

Voor signage kunnen allerlei formaten van digitale beeldschermen worden gebruikt, naargelang de functie ervan. Zoals gezegd, hebben er het hier echter over de videowall. We noemden al de functie van een billboard en dus praten we hierover (zeer) grote beeldschermen. Desgewenst kan je een videowall opbouwen uit diverse kleinere schermen, maar dan nog zijn laatstgenoemden relatief grote schermen. We noemen hier twee beeldtechnologieën voor de grote digitale beeldschermen, zoals ook voor de TV thuis, LCD en LED. Laatstgenoemde is steeds meer in opkomst. LED schermen zijn onder meer platter en hebben een grotere resolutie. Bij de videowall komt een apparaat, de videowall controller, dat de te tonen boodschap heeft opgeslagen en het scherm of de schermen aanstuurt. Van de PC waar de boodschap wordt samengesteld, moet die boodschap naar de controller van de videowall, waarop de boodschap zal worden getoond. Als beide apparaten onderdeel zijn van hetzelfde datacommunicatienetwerk, dan kan dat via dat netwerk.

Voorbeeld

Om duidelijker te maken wat er met signage in combinatie een videowall wordt bedoeld, hier een voorbeeld. Op een vliegveld zie je hele grote beeldschermen met boodschappen die specifiek zijn gericht op reizigers. Dat kunnen commerciële boodschappen zijn, zoals van hotels en autoverhuurbedrijven, maar ook een boodschap van de organisatie die zich in dat land bezighoudt met het toerisme. In het laatste geval kan bijvoorbeeld de boodschap seizoensgebonden zijn.