EEn printplaat
Repareren

Waarom zou je een printplaat laten repareren?

In de meeste gevallen wordt een printplaat in zijn geheel vervangen. Maar het is uiteraard mogelijk om de printplaat te laten repareren. Het voordeel van repareren is, dat het vaak een stuk goedkoper is. Vaak is repareren ook de enige optie omdat de desbetreffende printplaat misschien wat ouder is, waardoor de onderdelen van de printplaat niet meer verkocht worden.

Een nieuwe manier van werken

De elektronica van vandaag de dag, is niet meer het zelfde als die van een paar jaar geleden. Dat komt door de nieuwe technieken en nieuwe componenten. Er wordt elk jaar geĆÆnvesteerd in de printplaat industrie, de reparatuers van de printplaten, zullen altijd blijven innoveren met de nieuwste technieken. Meestal worden de delen die beschadigd zijn, met een soldeer techniek vervangen. Dat wordt dan met een geavanceerde meetapparatuur gedaan. De wat nieuwere printplaten vragen om een compleet nieuwe benadering. Daarom wordt alles volgens de strenge, ipc en esd richtlijnen uitgevoerd.

Reparatie op locatie

De meeste bedrijven kunnen de printplaat op locatie repareren. Vaak worden er dan wel extra kosten in rekening gebracht. Dan wordt er afgesproken met de klant wat het probleem precies is, en zal de reparateur de materialen meenemen die nodig zijn om de printplaat te kunnen repareren.

Particulieren reparaties

Vaak willen particulieren ook een printplaat laten vervangen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de oude cd speler nieuw leven in te blazen, of een oude spelcomputer die het niet meer doet, zou ook gerepareerd kunnen worden. Je zou misschien denken omdat het zeldzame apenraten zijn, dat de kosten hoog op kunnen lopen. Maar in tegenstelling juist, vaak zijn de kosten voor een printplaat niet al te duur. Bij de meeste bedrijven kan je natuurlijk ook nog even informeren wat de kosten zijn, zodat je nooit teveel gaat betalen.