Een Breekplaathouder heeft een inlaat gedeelte en een uitlaatgedeelte. De breekplaat wordt daartussen geplaatst, in een speciale zitting. De breekplaathouder wordt tussen flenzen van een leidingsysteem geplaatst en vastgezet. Beide houders worden zo geklemd op elkaar, waardoor het perfect afgedicht is. Je hebt verschillende soorten breekplaathouders en verschillende uitvoeringen. De houder wordt precies afgestemd met de breekplaat, hierdoor ontstaat een safety device die door fabrikanten heel uitvoerig is getest. Je kan niet alleen kiezen uit verschillende materialen, maar ook uit verschillende soorten houders. Zo heb je een geschroefd type, een pre-torque, een non pre-torque, een tri-clover en one time use breekplaathouders voor eenmalig gebruik.

Drie kenmerken van breekplaathouders

Je hebt een aantal dingen die opvallen aan breekplaathouders. Ten eerste zie je dunne ringen op zittingsvlak, wat de bite ring genoemd wordt. Dit zorgt voor een goede inklemming van de breekplaat en zorgt voor de perfecte afdichting. Ten tweede heb je bij vlakke zittingen ook vaak locatiepennen. Dit helpt bij het monteren van de breekplaat. Zo kan je het haast niet meer fout doen. Ten derde heb je aan de buitentenste ring van de zitten een kleine onderbreking, hierdoor steekt het tagplaatje van de breekplaat uit, waardoor je de specifieke gegevens van die breekplaat kan aflezen.

Wat doet een breekplaat?

De breekplaat is een instrument voor de veiligheid bij processen, machines of producten. Het heeft twee veiligheidsfuncties: een primaire en een secundaire. De primaire functie is de beveiliging die geboden wordt op over- en onderdruk. De secundaire veiligheidsfunctie is een aanvulling op de veiligheidsafsluiter.  Bij Breekplaten heb je ook veel verschillende soorten, zo is de juiste breekplaat afhankelijk van het materiaal, de temperatuurvereiste, de diameter. Daarnaast moet je kijken of er bij het proces vacuüm kan optreden en of materiaalfragmentatie toegestaan is. Verder is het belangrijk dat je let op de certificering. Voor de verschillende processen zijn verschillende typen breekplaten te verkrijgen.